Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Γιατί να ξερεις,το παιχνίδι, μόνο το παιχνίδι, μας ταξιδεύει εύπλοα μ' όλους τους καιρούς... Γιατί αρχίζει να γερνάει κανείς απ' τη στιγμή που σταματάει να παίζει! Χρήστος Μπουλώνης



Το παιχνίδι είναι μια αυθόρμητη δραστηριότητα που αποτελεί πηγή ευχαρίστησης και ικανοποίησης, επιλέγεται ελεύθερα από το άτομο και διέπεται από από τους δικούς της εσωτερικούς κανόνες. Ενώ από τη φύση της δεν εξυπηρετεί ένα δικό της σκοπό, στην πραγματικότητα αποτελεί μια παραγωγική δραστηριότητα. Από πολύ μικρή ηλικία το παιδί παίζοντας μαθαίνει να εξερευνά το περιβάλλον του, να επενεργεί σ' αυτό, να αυτοπροσδιορίζεται και να αναπτύσσει την αντίληψη του εαυτού του.
Προσφέροντας στα παιδιά την ευκαιρία να είναι δημιουργικά, τα βοηθάτε να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση και μια αίσθηση υπερηφάνειας για την εφευρετικότητα και τα επιτεύγματά τους. Συχνά, ένα απλό παιχνίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως από το παιδί (μερικές φορές τα παιδιά αξιοποιούν ακόμα και το κουτί της συσκευασίας των παιχνιδιών!). 
Γνωρίζατε οτι έρευνες έχουν αποδείξει πως οι άνθρωποι που έχουν στερηθεί κατά την παιδική τους ηλικία το παιχνίδι έγιναν ενήλικες με στοιχεία μελαγχολίας, σκυθρωπότητας και απαισιοδοξία; Τόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι στη ζωή ενός παιδιού για τη ζωή του!

               

Παιχνίδια που ενθαρρύνουν τα παιδιά να μιμηθούν την πραγματική ζωή: Είναι σημαντικό να υπάρχουν παιχνίδια που ενθαρρύνουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους και να αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα και τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Τα σετ παιχνιδιού με ανθρωπάκια, κουζινικά, σερβίτσια τσαγιού, ιατρικά εργαλεία ή ψεύτικα τηλέφωνα βοηθούν τα παιδιά να μάθουν για τον κόσμο γύρω τους προσαρμόζοντάς τον στο δικό τους επίπεδο. Για τον ίδιο λόγο είναι σημαντικό να υπάρχει μια ενδιαφέρουσα ποικιλία από ρούχα για μεταμφίεση. 

Παιχνίδια που ενθαρρύνουν την επίλυση προβλημάτων:Παιχνίδια με σχήματα, πυραμίδες και παζλ βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες συγκέντρωσης και επίλυσης προβλημάτων που θα χρειαστούν όταν πάνε στο σχολείο, αλλά και καθ’όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους. 

Παιχνίδια που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα: Τα παιδιά τρελαίνονται να χρησιμοποιούν ξυλομπογιές, κέρινα χρώματα και χαρτί. Η πλαστελίνη είναι ιδανική για να εξασκούν τη φαντασία τους και τις δεξιότητες των χεριών τους. Επιπλέον, είναι ένα υλικό που μπορείτε να φτιάξετε και μόνες σας. Τα κυβάκια είναι κι αυτά πολύ σημαντικά, καθώς τα παιδιά λατρεύουν να παίζουν μαζί τους και είναι ένα παιχνίδι που ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και τη λογική σκέψη. 

Μπάλες: Το παιχνίδι με τις μπάλες κάθε μεγέθους βοηθά τα παιδιά να βελτιώσουν το συντονισμό τους. Επίσης, είναι ιδανικό για τις κοινωνικές επαφές τους καθώς τα βοηθά να μάθουν να κερδίζουν, να χάνουν και να παίζουν όταν έρχεται η δική τους σειρά. 

Μουσικά παιχνίδια: Τα παιδιά λατρεύουν να τραγουδούν και να χορεύουν στους ρυθμούς της μουσικής, όπως και να είναι αυτά που ελέγχουν τη μουσική. Έτσι, ένα ανθεκτικό, κατάλληλο για τα παιδιά κασετόφωνο ή CD player και μια σειρά από παιδικά τραγούδια συστήνονται ανεπιφύλακτα. Τα τραγούδια που συνοδεύονται από διάφορες ενέργειες/κινήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς βελτιώνουν το συντονισμό, διεγείρουν τη μνήμη και ενισχύουν την κοινωνικότητα. 

Βιβλία: Τα παιδιά πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όσο το δυνατόν περισσότερα βιβλία. Ακόμα κι όταν απλώς προσποιούνται ότι διαβάζουν, εξασκούν τη φαντασία τους και τις δεξιότητες που προηγούνται της ανάγνωσης. Όπως και τα παιχνίδια, τα βιβλία πρέπει να διατηρούνται πάντοτε σε καλή κατάσταση ώστε τα παιδιά να μάθουν να τα σέβονται. 

Ποια χαρακτηριστικά έχει ένα καλό παιχνίδι;
Ένα καλό παιχνίδι… 
- είναι ασφαλές και ανθεκτικό.
- είναι ευχάριστο στη χρήση του.
- είναι ενδιαφέρον για το παιδί. 
- διεγείρει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία.
- ενθαρρύνει τη φιλομάθεια και την επινοητικότητα.
- είναι εργαλείο μάθησης.
- αποτελεί πρόκληση, χωρίς να γίνεται πηγή απογοήτευσης για το παιδί.
- καλεί το παιδί να παίξει μαζί του ξανά και ξανά. 
- προϋποθέτει τη συμμετοχή του παιδιού. 
- αντιμετωπίζει τις ανάγκες ανάπτυξης και τις καλλιεργούμενες δεξιότητες του παιδιού.

πηγές:



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου